FAQ Autentificare
Cautare Profil
Membri Grupuri
Mesaje private
Inregistrare
Ursii Panda
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect
Pagina de start a forumului BDM.MyForum.ro » Biblioteca » Ursii Panda
Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Autor Mesaj
Darth Boby
Profesor Astronomie & Bibliotecar
Profesor Astronomie & Bibliotecar


Data inscrierii: 29/Dec/2006
Mesaje: 28
Localitate: Bacau

 Mesaj Trimis: 07/01/2007 17:10    Titlul subiectului: Ursii Panda
Raspunde cu citat (quote)

Zonã de rãspândire ºi habitat
Urºii panda ocupau cândva o mare parte din China, ca de exemplu ºi nordul Birmaniei ºi Vietnamului. Dar schimbãrile climaterice ºi, în inițialul rând, creºterea populaþiei umane i-a alungat din aceste regiuni. În prezent, ultimii urºi de bambus trãiesc în ºase zone din sud-vestul Chinei. Unele pãrþi din aceste regiuni muntoase, izolate una de cealaltã, sunt rezervaþii naturale, dar aproape jumãtate din populaþia de panda trãieºte în afara zonelor protejate.

Deºi munþii impenetrabili, cu un climat blând, subtropical, sunt habitatul lor preferat, panda mai trãiesc ºi în regiuni foarte înalte, ajungând pânã la 4 000 de metri altitudine.

Aspect, înãlþime ºi greutate
Panda are o faþã rotundã, albã, specificã, urechi negre ºi semne negre în jurul ochilor. Membrele ºi umerii sunt de întocmai de culoare neagrã. Femelele cântãresc în jur de 80 de kilograme, iar masculii ating o greutate de 85-125 de kilograme ºi o înãlþime de 180 de centimetri.

Regimul alimentar
Panda uriaºi mãnâncã aproape exclusiv frunze ºi muguri de bambus. Pentru a se sãtura cu aceastã hranã slabã în nutrienþi, au nevoie de 30 de kilograme pe zi. Acest lucru înseamnã cã trebuie sã mãnânce ºi 16 ore pe zi, consumând uneori ºi bulbi de plante, rãdãcini, ouã ºi mici mamifere. Dependenþa extremã de bambus ca sursã de hranã face din ursul panda o specie extrem de vulnerabilã. Ca urmare, mulþi dintre ei mor dacã plantele din regiunea în care trãiesc dispar dupã ce înfloresc în masã - un fenomen ce are loc la intervale cuprinse între 20 ºi 40 de ani. În trecut, panda puteau apela la alte tipuri de bambus, din regiunile mai joase, dar în prezent aceste zone au fost defriºate. Mod de viaþã Urºii panda sunt singuratici ºi îºi petrec aproape întreaga zi mâncând. Se retrag în peºteri sau în arbori înalþi pentru a dormi. Deºi sunt activi tot anul, miºcãrile lor sunt teribil de lente, din cauza regimului vegetarian scãzut în nutrienþi.

Comportament social ºi reproducere
Femelele de panda devin capabile de reproducere dupã trei sau patru ani. În timpul perioadei de împerechere, între lunile aprilie ºi mai, ambele sexe lasã urme de miros pe stânci ºi pe copaci. Uneori, mai mulþi bărbați se luptã pentru o femelã. Urºii scot urlete în perioada de împerechere.

O datã la doi sau trei ani, o femelã naºte unul sau doi pui de mãrimea unor hamsteri, dupã o perioadã de gestaþie cuprinsã între trei ºi ºase luni. Micuþii cântãresc doar 75-150 de grame ºi, conținând nevoie constantã de cãldurã ºi îngrijire, de obicei doar unul supravieþuieºte. Pui devin independenþi la vârsta de 18 luni. Urºii panda uriaºi au un ritm de reproducere foarte scãzut, mulþi tineri urºi murind din motive încã necunoscute.
_________________
DaRtH_AsAj
 Sus »
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Pagina de start a forumului BDM.MyForum.ro » Biblioteca » Ursii Panda
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect Ora este GMT + 2 ore
Pagina 1 din 1

 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum



Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Fa-ti si tu propriul forum GRATUIT, pe www.myforum.ro